Jadłospis

Poniedziałek 2o stycznia

Śniadanie

Płatki czekoladowe na mleku 220 ml (1,7), pieczywo mieszane 35 g(1) z masłem 5 g (7), sałata 5 g, ser żółty 20 g (7), pomidor 15 g, ogórek kw. 15 g, szczypiorek 3 g, herbata z cytryną 150 ml.


Drugie śniadanie:

Mandarynka 60 g

Obiad

Zupa Solferino z ziemniakami 220 ml (7,9)

Drugie danie:

kasza gryczana palona 150 g (1), gulasz wołowy 60g z warzywami 30 g, fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą100 g(1,7), kompot wieloowocowy 200 ml.

Podwieczorek

Bułka 40 g (1) z masłem 5 g (7), serek Almette 20g(7), ogórek zielony 15 g, papryka 15 g, szczypiorek 3 g, herbata owocowa 200 ml

Wtorek 21 stycznia

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku 220 ml (1,7), pieczywo mieszane 35 g (1) z masłem 5 g (7), sałata 5g(7), szynka drobiowa 20g, pomidor 15 g, rzodkiewka15g, szczypiorek 3 g, herbata z cytryną 150 ml.

Drugie śniadanie:

Banan 60 g.

Obiad

Żurek z jajem 220 ml (3,7,9)

 

Drugie danie:
gołąbki zawijane 80 g (3), ziemniaki 150 g, ogórek kiszony, 30 g, herbata zimowa z imbirem i goździkiem 200 ml.

Podwieczorek

Racuchy z jabłkiem 55g(1,3,7), ciepłe mleko 200 ml(7).

Środa 22 stycznia

Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku 220 ml (7), pieczywo mieszane 35 g (1) z masłem 5 g (7), sałata 5 g, wędlina 20g, pomidor 15 g, szczypiorek 3 g, herbata z cytryną 150 ml.

 

Drugie śniadanie:

Banan 60 g.

Obiad

Flaczki drobiowe 220 ml (9)

 

Drugie danie:
kluski leniwe z serem 100g(1,,3,7), marchewka tarta z jabłkiem 100g, woda z cytryną i świeżą miętą 200 ml.

Podwieczorek

Bułka 35 g (1) z masłem 5 g (7), sałatka z tuńczyka z makaronem i warzywami 40 g (1,4,7), herbata 200 ml.

czwartek 23 stycznia

Śniadanie

Kawa mleczna 200 ml (1,7), kajzerka/ bułka orkiszowa 35 g (1) z masłem 5 g (7), sałata 5 g, pomidor 15 g, szczypiorek 3 g, kiełbasa krakowska sucha 20g, herbata z cytryną 150 ml.

 

Drugie śniadanie:
Gruszka 60 g.

Obiad

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami 220 ml (9)

Drugie danie:
zapiekanka makaronowa 100g(1,3) z mięsem 60g i warzywami 40g  pod beszamelem 50g(1,7), kompot wieloowocowy 200ml.

Podwieczorek

Budyń śmietankowy 200 ml (7), bułka 35g(1) z masłem 5g(7), jabłko 60 g, woda.

piątek 24 stycznia

Śniadanie

Kasza jaglana na mleku 220 ml (7), pieczywo mieszane 35 g (1) z masłem 5 g (7), sałata 5 g, wędlina 15 g, pomidor 15 g, ogórek kw. 15 g, szczypiorek 3 g, herbata z cytryną 150 ml.

 

Drugie śniadanie:

Marchewka 40 g.

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 220 ml (1,3,7,9)

Drugie danie:
porcja ryby pieczonej 60 g (1,3,4), ziemniaki 150 g, sur. z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką 100 g (7), kompot wieloowocowy 200 ml

Podwieczorek

Ciasto domowe zebra 55g(1,3,7), mleko ciepłe 200ml(7), jabłko 60 g, woda

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie